dijous, 21 de febrer del 2008

Harry Potter

Avui ha sortit a la venda la darrera creació de J.K. Rowling, Harry Potter i les relíquies de la mort, amb 750.000 exemplars en castellà i 75.000 en català. Que ningú pensi ara que faré un discurs de catalanisme!!! El realment important és que es posaran en funcionament centenars de milers de llibres que generaran, esperem, el mateix nombre de lectors i és aquí on volia anar a parar: el fet de llegir. Un article de la Vanguàrdia explica que quasi un terç dels escolars no entén correctament el que llegeix. Uns quants articles enrera us explicava la meva opinió sobre els famosos informes d'educació. És indubtable que, a més de les coses que hi citava, un dels grans problemes que patim a la societat actual és que llegim poc i, si m'ho permeteu, que escrivim força malament (fet, també, provocat pel gran impacte que tenen els sms i internet en la nostra societat actual). La cultura escrita no és, ni molt menys i al meu entendre, barata. Un llibre costa molts diners, però també sóc dels que pensa que tots i cada un dels darrers que he llegit han estat una bona inversió, una forma de perdre'm en realitats diferents i que m'han permés evadir-me i gaudir de molt bones estones, somiant, alguns dels cops, en ser-ne protagonista, tot i que viure'ls com un espectador de luxe ja és una grata experiència. Així, i tornant al protagonista que ens ocupa, el Harry Potter, un mag, aconsegueix que un nombre absolutament sorprenent de gent de totes les edats es submergeixi en la lectura i, per a mi, és aquest el millor truc que ens podia oferir. Vaig tenir la sort d'estar a Edimburg, una ciutat espectacular, com gairebé tota Escòcia, lloc de naixement del Harry, dins la ment de la seva creadora. M'alegra veure com els indrets més quotidians (pel paisatge d'Edimburg) han estat capaços de fer que una persona, amb unes innegables capacitats per millorar el que veia, crear un escenari com Hogwarts, ple d'encant, i tot el seu entorn. Tan de bo siguem tots capaços de apreciar en la manera el que val el que ens envolta (com fan molts escriptors) i ser conscients que val la pena deixar-nos portar, de vegades, per la imaginació. Penso que l'haver llegit ajuda a poder crear totes aquestes situacions d'alliberament, d'evasió, de realitat diferent... que ens produeixen, de ben segur, una situació de benestar. Des d'aquí, doncs, el meu reconeixement al Harry i a la seva màgia, i a tots els autors que ens permeten somiar gràcies a la lectura.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Estic completament d'acord amb tu, cal deixar-se endur per la imaginació i la lectura és una bona manera d'estimular-la. És una llàstima que alguns escolars no vegin la lectura com una possibilitat més de diversió, i acabin llegint per obligació, que és el pitjor que es pot fer...
No m'estranya que l'autora de Harry Potter s'inspirés en Edimburg i Escòcia, jo hi he estat aquest estiu i em va encantar, com tu dius, és espectacular!

yourwinterwish ha dit...

Val a dir, que jo com molts d'altres catalans, em compraré aquest exemplar de l'últim volum de la saga dels Harry Potter. Tot i que jo sóc molt donada a la lectura, si que és cert que no tots els autors saben atrapar-te en els seus relats, i si la lectura es converteix en una obligació passa a ser una càrrega, crec que això és el que passa amb els escolars d'ara, potser m'equivoqui (així ho espero).

Aquí deixo la meva humil petjada.

Salut!